GM

Sergey Tiviakov

2543

Bio

Sergey Tiviakov is in 1997 geëmigreerd naar Nederland en woont sindsdien in Groningen. Hij speelt vanaf 1997 in het eerste team van Groningen en later Groninger Combinatie. Sergey werd in 1991 grootmeester en behoorde ooit tot de top 20 van de wereld. Hij was wereldkampioen tot 16 en tot 18 jaar. In 1994 bereikte hij de WK-kandidatenmatches van de PCA, de alternatieve bond van Kasparov. In datzelfde jaar won hij met het Russische landenteam (met Kasparov, Kramnik en Svidler) de Olympiade. Hij werd Neder­lands kampioen in 2006, 2007 en herhaalde dit huzarenstukje dit jaar (2018) met overmacht.

Tiviakov won alle grote toernooien in Nederland: Groningen, Dieren, Vlissingen, Amsterdam, Leiden en Hoogeveen. Daarbuiten is zijn lijst van toernooioverwinningen nog veel langer. Hij bezocht exotische oorden over de hele wereld en won vele open toernooien. Ook speelde hij teamcompetities in vele landen, tot in het Midden-Oosten aan toe. Zijn grootste individuele succes boekte Tiviakov in 2008, toen hij Europees kampioen werd. Zijn enorme ervaring in open toernooien was daarbij cruciaal, zei hij.

Voor Nederland speelde Tiviakov op zes Olympiades, tussen 2000 tot en met 2018. Van nog grotere waarde voor het Nederlandse team was hij bij de Europese kampioenschappen van 2001 en 2005, die Nederland beide won. Hij werd benoemd tot Lid van Verdienste van de KNSB.

Hij richt zich tegenwoordig meer op internationale toer­nooien en com­petities, schrijven en fotograferen voor Chessbase en op zijn trainerschap: Sergey traint al jaren o.a. Nederlands kampioen Jorden van Foreest, vele Noordelijke jeugdtalenten en de laatste jaren ook het damesteam van Turkmenistan.

Zie ook www.schaaksite.nl/2018/02/15/top-40-nederlandse-schakers-10-sergei-tiviakov

Info

Geboortejaar:

1973

Woonplaats:

Groningen

Info

Geboortejaar: 1973

Woonplaats: Groningen

Jorden van Foreest

Sipke Ernst

Sergey Tiviakov

Lucas van Foreest

Tomasz Warakomski

Joris Brenninkmeijer

Julian Kramer

Nick Maatman

Eelke de Boer

Joost Wempe

Leandro Slagboom

Jonas Hilwerda

Loek van der Hagen

Machteld van Foreest