Zaterdag 10 oktober 2015 stond het 2eKNSB-competitieduel en de 1e klasse-kraker Philidor Leeuwarden 1 – Groninger Combinatie 1 op het spel. Niettegenstaande de zinderende emoties die loskomen bij zo’n derby, werden de Groningers hartelijk verwelkomd in Leeuwarden. Had dat te maken met het Philidor-verleden van de vele Groningers? Vele Friezen om utens spelen nu elders.
De Groninger Combinatie trad aan zonder de vaste krachten Jasper Geurink en Bonno Pel. Het team kon dit gemis echter prima opvangen met de sterk spelende Riemens en Hoeksema, beiden goed voor een punt. Net als Daan Brandenburg en Sipke Ernst. Daan is voor de GC helaas net te laat – na de pijnlijke degradatie uit de meesterklasse – teruggekeerd van zijn 2 jarige zendingsperiode in Ierland.
Oud Nederlands kampioen uit 1970 en boegbeeld van de Philidor Leeuwarden, Eddie Scholl, had een zware middag tegen hem. Daan strijdt altijd met het mes tussen de tanden; met ogenschijnlijk normale zetten verhoogt hij de druk op de stelling van zijn tegenstander en is er als de kippen bij om taktisch toe te slaan.
Erik Hoeksema heeft na het vorige teleurstellende seizoen een geheel nieuwe attitude aangenomen. Niet alleen zijn nieuwe trendy bril, maar ook zijn ontspannen voorkomen voor aanvang van de wedstrijd, baarde opzien. Onverschrokken nam hij plaats achter het bord en produceerde de volgende enerverende partij:
Aan agressiviteit op de lagere borden geen gebrek. Riemens en Paulet hebben amper de eigen stukken ontwikkeld, waarna ze hun tegenstanders al naar de keel vliegen. Voor Riemens blijft de zaterdag toch ‘een uitje’ en voor een saaie Slav of Stonewall maait hij liever het gras thuis. Het ‘uitje’ werd als snel een ‘eitje’. Nog een keer de Siciliaanse Draak van Michael. Een draak van een partij was het allerminst.
Iozefina was welgeteld de enige vrouw (tussen al het mannelijk geweld) in het schaakgezelschap in Leeuwarden. Op enige gratie hoefde Jan Hania niet te rekenen. Zo leek het althans. Net als Joost kon Iozefina haar aanvalsspel bekronen met Dc8 en Td1, wat ze naliet waarna de partij verzandde in remise.
Joost Wempe pakte meteen voordeel in de opening na Lb4+ en Kf1, ‘graaide’ materiaal, maar vergat helaas af te ronden op doel. Zonde Joost!
Jan Baljé had een beetje een off-day. Hij kwam door sterk spel van Boersma meteen al moeilijk te staan, maar langzaamaan heroverde hij het verloren terrein en verdiende daarmee een zwaar bevochten remise.
Maurice Schippers kwam al snel met de rug tegen de muur te staan vanuit de opening. Een slechtere pionnenstructuur resulteerde in een zwakke losstaande pion op d6. Maurice vocht als een leeuw voor een remise, maar Addy Lont gaf geen krimp. Heel gedecideerd speelde hij zijn voordeeltje uit naar groter voordeel, naar een pionwinst en de winst uiteindelijk. Zuur voor Maurice, die met ijzersterk spel en als verdienstelijk captain voor de Groningers in de bekercompetitie bijna de Beker binnenhaalde. De partij is niet ingevoerd.
Rudolf Potze speelde een sterke Grünfeld-Indiër waarin hij meteen op de damevleugel het initiatief greep en zijn damevleugel-pionnen naar voren beval. Op de remise zal hij met gemengde gevoelens terugkijken.
De Jong- Werle bestond uit een Catalaans gevecht. Na veel duw en trek werk belandden de spelers in een aanvankelijk gesloten stelling. Uiteindelijk kwam ondergetekende bijna tot winnend voordeel. Met een Mikhail Talesque combinatie van twee pionoffers creëerde De Jong echter tegenspel op de zwarte koning. In de tweede tijdnoodfase liet ik achterwege om de fraaie door de computer gevonden winst uit te voeren. (helaas er juist bij deze partij iets mis met de gameviewer; wordt aangewerkt)
Ernst speelde een sterke Bogo-Indische opening en partij. Hij sloeg al snel toe op de 13e zet. Met een pionoffer verbrijzelde hij de zwarte pionnenstructuur en zorgde voor mooie velden voor zijn stukken. Met strakke hand zette hij het voordeel in winst om.