• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
GC1

GC1

website van ons 1e team

  • Home
  • Live
  • Blog
  • Team
  • Competitie
  • Sponsors & Vrienden
    • Sponsors
    • Vrienden van GC1 / Friends of GC1
  • Training
  • Stichting
  • Club
  • Geschiedenis

Een onbesliste match: Groninger Combinatie vs Kennemer Combinatie

Avatar foto

15 februari 2025

Afgelopen zaterdag 8 februari was het weer tijd voor een KNSB-wedstrijd. Groninger Combinatie trad aan met misschien wel de sterkste opstelling van het seizoen. Het was ons namelijk gelukt om Amin Tabatabaei (2666) te strikken voor de KNSB-competitie. Daarnaast speelden ook Lucas van Foreest en Sergei Tiviakov mee deze ronde. Helaas was dit alles niet genoeg om Kennemer Combinatie te verslaan.

De partij tussen Sergei Tiviakov en Konstantin Peyrer was vrij statisch, totdat Konstantin op zet 32. Te6 speelde. Sergei reageerde hier koelbloedig op met een reeks top-engine zetten, waarna hij een iets prettiger eindspel kreeg met een actieve koning. Wit had daarentegen een pion meer, wat uiteindelijk tot remise leidde.

Op bord 2 had onze debutant in de KNSB-competitie, Amin Tabatabaei, het zwaar tegen Casper Schoppen. Helaas wist onze debutant geen echt voordeel te behalen, waarna hij een toreneindspel met een pion minder moest verdedigen. Dit hield hij echter als een grootmeester remise. Geen puntje, maar wellicht krijgt hij later dit jaar nog een kans!

Op bord 3 moest Sipke het opnemen tegen Onno Elgersma, die recent in uitstekende vorm verkeert. Hij won namelijk groep 1A van Tata Steel met maar liefst 8,5 uit 9. De ervaren Sipke liet zich hierdoor echter niet imponeren. Hoewel wit vanaf zet 30 gewonnen leek te staan, bleek de stelling toch ingewikkelder dan de engine suggereerde. Op zet 36 had Onno zijn paard moeten offeren op g7 of f6.

Na 36. Pxf6 Txf6 37. Txf6 gxf6 had Onno Dh5 moeten vinden, wat met nog slechts een minuut op de klok niet eenvoudig was. Ook op zet 40 miste wit nog een kans: 40. Txg7 in plaats van Lxg7 had geleid tot een stelling met ongelijke lopers, waarin de zwarte koning veel onveiliger stond dan de witte. Nadat deze kansen voorbijgingen, wist Sipke uiteindelijk toe te slaan in een eindspel met loper tegen paard. Dit resulteerde in een punt voor ons op bord 3.

Op bord 4 nam Lucas het op tegen Iwo Godzwon. Lucas kwam goed uit de opening en besloot daarna een koningsaanval in te zetten. Zwart verloor op een gegeven moment de balans en ruilde op zet 30 zijn paard tegen een sterk geplaatste loper.

Helaas voor zwart bleek zijn loper minder sterk dan het witte paard. Later offerde Lucas nog zijn dame voor een toren om de partij snel tot een einde te brengen.

Op bord 5 speelt onze GM-norm kanshebber Eelke tegen GM Daniel Dardha. De partij trok gelijk op totdat Eelke op zet 14. e5 besloot te spelen. Het idee is interessant om na d5 een paard om te spelen naar d6.

De engine suggereerde dat na Pd5 IPV e5 de stelling in evenwicht met als eventueel plan Pa5-Lc4.

Even later kwam de volgende stelling op het bord in de partij:

Even later ontstond een complexe stelling waarin wit gxf6 speelde. Een sterk alternatief was hier g6, wat het moeilijk had gemaakt voor zwart. Na Le8 kon wit rustig Dd2 spelen en een stuk offeren op h6 voor een gevaarlijke aanval.

Uiteindelijk wist Eelke na 65 zetten een belangrijk half punt binnen te slepen!

Op bord 6 speelde Nick tegen Tim Grutter. Nick dacht in de partij of een pion te winnen met 8. Dxb7 of wilde genoegen nemen met remise.

Zwart kan hierna gewoon a5 spelen en het paard offeren. Waarna zwart Ld7 kan spelen met Tb8-Ta8 waar de witte dame niet aan kan ontsnappen.

Op bord 7 mocht Leandro het opnemen tegen de captain van KC: Khoi Pham. Met een partij waarbij wit de hele partij net iets prettiger lijkt te staan, kwam had uiteindelijk neer op een toreneindspel die Leandro moest proberen  te verdedigen.

Hoewel dit eindspel er duidelijk prettiger uitziet voor wit zegt de engine uiteraard 0.00. Want ja alle toreneindspelen zijn remise zullen we maar zeggen. Leandro speelde hier Kg6 wat fout is volgens de engine. 42. Tb3+ was één van de laatste kansen voor het halfje. Maar na 43. Ke4 Txh3 44. g5 Td3! is het opeens niet heel duidelijk hoe die verbonden pionnen progressie gaan maken. Alleen moet wel de variant 45. f5 Tg3 goed worden berekend. 46. Kf4 Tg4+ 47. Ke5 Txg5 48. Ke6 Tg1 en wit heeft hier te weinig tijd om Ke7 te spelen en een bruggetje te bouwen op de 5e rij. Maar helaas is dit idee niet gevonden wat uiteraard niet gek is in het moment van de partij.

Op bord 8 leek Machteld een mooie partij te gemoed te gaan tegen Friso Nijboer. Want na 32 zetten schaken is dit de stelling:

Helaas speelt Machteld hier f3 IPV Kf1. Het nadeel van f3 is dat na Te1+ zwart opeens tegenspel krijgt tegen een aantal zwakke pionnen van wit. Helaas verloor wit hier de totale controle over de stelling en moest opgegeven moment dit eindspel gaan verdedigen:

Dit eindspel is uiteraard heel moeilijk te verdedigen tegen een ervaren GM. Helaas kon Machteld deze stelling niet houden.

Op bord 9 mocht Roger had opnemen tegen Rob Schoorl. De partij schommelde de hele partij op en neer totdat Roger opeens een stelling moest gaan verdedigen met een pion minder.

Hier speelde Roger op zet 28. Tc6?, Ta7 was een beter alternatief om binnen de marge te blijven, hoewel de stelling voor zwart ten allen tijde moeilijk zal blijven. Wit kan helaas na Tc6 gewoon a6 spelen. Wat uiteindelijk leidt tot het volgende eindspel:

Dit eindspel is uiteraard moeilijk te verdedigen voor zwart. We kregen hier wel nog een goeie tip mee van een buitenstaander om met zwart gewoon op de winst te spelen. Want misschien maakt wit nog wel een fout. Helaas speelde wit dit eindspel goed uit waarbij we ook hier een punt moeten toekennen aan Kennemer Combinatie.

Op bord 10 mocht ik het zelf opnemen tegen Kasper Bleeker wat voor mij een bekende rivaal was op vroegere jeugdtoernooien en NK’s. In een dynamische Najdorf kwam ik zelf snel gewonnen te staan. Maar helaas werd de stelling opeens ingewikkeld waarna ik het allemaal niet meer zag.

In deze stelling is mijn dame bijna ingesloten en na Tdg8 heeft mijn dame geen velden meer. Mijn paard staat gepend en zwart zijn witveldige loper is een erg sterk stuk. De engine suggereert hier om g3 te spelen met wit en na De3 Lg2!. Deze zet had ik tijdens de partij niet serieus genomen wat vrij duur kwam te staan. Want na Lxg2 speelt wit gewoon The1 waarna wit opeens heel actief staat en daarmee waarschijnlijk de partij wint. Ik besloot hier echter om met Dg3 bijna al mijn voordeel weg te geven. Gelukkig was het daarna nog steeds makkelijk spelen voor wit waarbij ik met wat geluk een eindspel win.

Wat na een lange dag op een gelijkspel neer komt. Uiteraard gaan we nu met zijn allen op een drieweekse trainingskamp om ons voor te bereiden tegen de koploper LSG!

bGroninger Combinatie2439–Kennemer Combinatie23905-5
1(z) Sergei Tiviakov2531–(w) Konstantin Peyrer24470,5-0,5
2Amin Tabatabaei2666–Casper Schoppen25240,5-0,5
3Sipke Ernst2514–Onno Elgersma23591-0
4Lucas van Foreest2530–Iwo Godzwon24091-0
5Eelke de Boer2409–Daniel Dhardha26520,5-0,5
6Nick Maatman2402–Tim Grutter24000,5-0,5
7Leandro Slagboom2351–Khoi Pham23520-1
8Machteld van Foreest2367–Friso Nijboer24420-1
9Roger Labruyere2337–Rob Schoorl22730-1
10Loek van der Hagen2287–Kasper Bleeker20371-0

Loek van der Hagen

Competitie

❮Combinaties
Leiden uit❯

Primaire Sidebar

Categorie

  • Beker
  • Competitie
  • Kampioenschappen
  • Nieuws
  • Toernooien

Archief

Onze sponsors

Copyright © 2025 · Stichting Schaaktopteam Groningen
Log in